Ayurveda

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de traditionele geneeswijze uit India. Deze is al meer dan 5.000 jaar oud. Het woord is opgebouwd uit 2 woorden. Ayus betekent leven en Veda betekent kennis. Het omvat alle aspecten van de gezondheidszorg. En is officieel erkend door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Deze wetenschap is tijdloos en zorgt voor het voorkomen van ziekten en het bevorderen van een optimale gezondheid.

Ayurveda betekent letterlijk:
Kennis van het Leven.

Marjan de Jong werkt volgens de Ayurveda gezondheidsleer bij de bereiding van gezonde maaltijden

Mahabhutas en Doshas

In de Ayurvedische gezondheidsleer spreek je over gezondheid wanneer je lichaam, geest en omgeving met elkaar in harmonie zijn. Volgens Ayurveda bestaat alles wat leeft uit 5 basiselementen. Dat zijn de Mahabhutas;

  • Ether (Akasha)
  • Lucht (Vayu)
  • Vuur (Agni)
  • Water (Jala)
  • Aarde (Prithivi)

Deze 5 elementen zijn samengevoegd tot 3 principes. Doshas heten die:

  • Vata vertegenwoordigt lichaamsfuncties die te maken hebben met beweging
  • Pitta vertegenwoordigt de transformerende processen (stofwisseling, spijsvertering en warmteregulatie).
  • Kapha geeft structuur en stevigheid aan het lichaam.

Iedereen wordt geboren met een unieke combinatie van Vata, Pitta, en Kapha. Dit noemen we geboorteconstitutie of Prakriti. Het is je natuurlijke balans. Onze eetgewoonten, het klimaat waarin we wonen en onze dagelijkse activiteiten hebben invloed op onze constitutie.

Gezondheid betekent volgens Ayurveda een perfect evenwicht van de 3 doshas.

Door de kennis van de doshas kan men de oorsprong van ziektes vinden en zo de beste behandeling geven. En nog belangrijker, preventie! Ziektes voorkomen is een belangrijk onderdeel van Ayurveda. Dat gebeurt door het in balans houden en brengen van lichaam, geest. Hiervoor kent Ayurveda verschillende programma’s. Deze richten zich op alle gebieden van het leven; geest, lichaam, gedrag en omgeving.

logo omarm de kraamtijd transparant

Postpartum behandeling
door Marjan de Jong-van Roosmalen.
Bel me gerust op 06-43010135 of stuur me een e-mail

terug naar boven