Chapeau Willem-Alexander en Máxima!

Ik realiseerde mij opeens hoe mooi Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn omgegaan met het introduceren van de prinsessen aan het “volk”. De pers stond klaar in de hal van het Bronovo ziekenhuis en Willem Alexander stelde zijn dochter voor. Máxima was er niet bij. Niet eerder had ik daar bij stilgestaan en ook nu duurde het een paar weken, nadat Prince Harry en Megan hun zoon aan de pers hadden gepresenteerd.

Wat was ik blij te lezen dat Prince Harry en Megan hadden besloten geen “fotomoment” met de pers te doen net na de geboorte, zoals bij de kinderen van Prins William en Catherine en bij William en Harry zelf. Gelukkig dacht ik nog. Dit is zo onnatuurlijk en wat voor een druk wordt er op de nieuwe moeder gelegd. Bovendien legt dit ook de druk heel hoog voor andere nieuwe moeders; je moet er goed uitzien na de bevalling.

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Megan na 3 dagen op hoge hakken in een mooie witte jurk naast Prince Harry zou lopen om samen hun baby te introduceren. Mooie beelden misschien, maar ook pijnlijk. Niet alleen vanwege die enorme hakken. Ik had er niet aan moeten denken om na mijn bevallingen op hoge hakken te gaan lopen. Was al blij dat ik überhaupt kon lopen! Maar ook vanwege het beeld van een vrouw na de bevalling.

Ik dacht nog, waarom hebben ze de pers niet uitgenodigd in een mooie kamer waar Megan op haar gemak kon zitten met de baby in haar armen. En de foto van de Koningin en Prins Philip toen ze voor het eerst Archie ontmoetten. Megan stond daar met haar mooie jurk en trotse glimlach met Archie in haar armen. Maar dat hoeft toch niet. De koningin is zelf ook moeder van 4 kinderen, zal zij het erg hebben gevonden om Megan in haar kraambed te bezoeken? Misschien dacht ze ook wel, Ach kindje je hoeft je voor mij niet zo mooi aan te kleden, ik weet hoe het is om net bevallen te zijn. Maar goed dit zijn mijn gedachten

Het was zo’n mooie kans geweest voor alle aanstaande nieuwe moeders als het anders was gegaan; minder druk om mooi te zijn . Misschien waren het mooie beelden, maar ook pijnlijk en ongezond. Ik denk dat mijn kraamverzorgster, als ik dit idee al in mijn hoofd had gehaald, mij meteen in de kussens had geduwd met de woorden; “het is nu geen tijd om mooi te zijn, maar om op krachten te komen. Jij bent net zo kwetsbaar als je baby en hebt rust nodig!” Tja zeker waar. Het Marokkaanse gezegde: “Je graf staat open”, zegt genoeg over de kwetsbaarheid van een nieuwe moeder na de bevalling.

Hoe mooi was het geweest als Prince Harry net als Willem Alexander zijn zoon had gepresenteerd zonder Megan. Chapeau Willem-Alexander en Máxima! Wat een mooi voorbeeld. Moeder krijgt ruimte voor haar herstel, geen druk op de moeder en de baby wordt kort geïntroduceerd aan de pers in de veilige haven van papa’s armen.

Ik realiseer mij echter ook dat wij en de pers hier een rol spelen in spelen. Wij zijn allemaal nieuwsgierig;  hoe ziet de baby eruit, hoe gaat het met Megan? Wij voeren ook een druk op. Daarom lieve Megan en Prince Harry, ik had het misschien graag anders gezien voor jullie, voor jou Megan. Dat je in alle rust kan genieten van je kraamtijd,  de ruimte krijgt om in alle rust bij te komen van de bevalling en te genieten van jullie mooie zoon en elkaar. Ik hoop dat die ruimte er nu is.

Lieve groet,

Marjan

Geef een reactie