Categorieën
Uncategorized

Training “Ayurveda voor Moeder en Baby” in Bali

img_0371

Wat is mooier dan delen van kennis!

Een impressie van de training “Ayurveda voor Moeder en Baby” in Bali.

 

 

cymera_20161009_215648In het voorjaar had ik de wens om mijn kennis over Ayurveda voor moeder en baby te delen. Ik dacht: “Hoe mooi zou het zijn om een massage training te geven aan de medewerkers van de geboortekliniek van mijn vriendin Robin Lim in Bali?”  Robin is een internationaal erkende vroedvrouw, een autoriteit op het gebied van holistische verloskunde. Haar lijfspreuk is: “Gentle Birth heals Mother Earth.” Zij heeft 3 klinieken opgericht in Bali, Aceh en in de Filipijnen waar moderne en holistische geneeskunde hand in hand gaan om de beste zorg te verlenen aan zwangere vrouwen en hun families. Een zorg wordt die gegeven wordt op basis van donaties, zodat iedereen geholpen kan worden.

Toen ik Robin benaderde met mijn idee, was zij zeer enthousiast. Voor ik het wist, zat ik in het vliegtuig op weg naar Nyuh Kuning, een klein dorpje nabij Ubud in Centraal Bali, waar de kliniek gevestigd is.

Vier weken ben ik in Nyun Kuning geweest. Een bijzondere tijd waarin ik ondergedompeld werd in de wereld rondom zwangerschap en geboorte. Ik mocht bij een aantal bevalling aanwezig zijn. Een ervaring die ik niet snel zal vergeten. De liefde, de overgave, de spanning, ontlading, maar ook het respect voor de verschillende religies en de daarbij horende gebruiken. Al gauw was ik een onderdeel van het team van artsen, vroedvrouwen, verpleegsters, acupuncturisten en andere medewerkers en begon ik met de massages van de kersverse moeders.

Na een paar dagen was er een groep van vroedvrouwen, verpleegsters en assistenten die graag de massages wilde leren. Voortvarend werd er aan de slag gegaan. De massages voor moeder en de baby werden aangeleerd, ayurvedische adviezen met betrekking tot het eten en routine werden vergeleken met de traditionele kennis in Bali.

 

dscn0589 dscn0575 dscn0581 dscn0577 dscn0579

 

De babymassage en oefeningen werden vertaald in het Bahasa; Indonesisch. Samen met ayurvedische tips over voeding en routine werden deze toegevoegd aan het boekje dat elke moeder meekrijgt als ze weer naar huis gaat. Alle vrouwen die in de kliniek bevallen, krijgen nu een massage voordat ze naar huis gaan. Als de ouders interesse hebben, kunnen ze de babymassage en oefeningen leren. Deze worden door de vroedvrouwen of verpleegsters gedemonstreerd.

Voldaan, door alles wat ik heb kunnen delen met en vooral ook leren van het enthousiast team, ben ik naar Nederland teruggekeerd. Het is een verrijking geweest om te zien op wat voor een liefdevolle manier baby’s op de wereld mogen komen en vrouwen ondersteund en begeleid worden in dit bijzondere en intense proces. Hier ben ik zeer dankbaar voor.

Weer terug in Nederland ben ik aan het kijken hoe ik een steentje kan bijdragen om de kennis van ayurveda over de postpartum verder te kunnen te delen. Plannen voor nieuwe cursussen in Bali, maar ook hier in Nederland zijn in de maak.

 

 

img_0375

 

 

“I was in such a shock after giving birth, and now, I feel like becoming whole again!”

 

 

 

 

 

dscn0431

 

“Every mother deserves a massage after birth.

Giving birth is hard work.

It was not only a massage,

it also gave me a feeling of being loved and cared for!”

 

 

 

 

 

cymera_20161009_215922

My name is Inggrid, I am a first time mother. Our baby girl was born at Yayasan Bumi Sehat (Mother Earth Foundation) in Nyuh Kuning village, Ubud Bali.

Here I met Marjan while I was walking with Andrei, my husband in the village, to ease the pains of contraction. She told us, she was there to give massage training for the midwives.

A couple a days later, after the baby was born, and I was exhausted and drained from the very long labor, I was offered to get a massage from Marjan. I was hesitating, because it is not common in Indonesia to have a massage after birth. Normally old people will tell the mothers to take a rest, breastfeed the baby and eat warm chicken broth to regain stamina.
But, I felt like I really needed something to make me relax and get more sleep! I even didn’t recognize my baby the first hours after birth. I thought she was someone elses!

I decided to take the offer. My husband was taking care of our baby while I was having the massage from Marjan. The baby started crying when we just started the massage. I was distracted and thought, maybe this was not the perfect time for a massage, but Marjan assured me, that my husband could help. He did. He sang the worship songs and even Christmas songs! Anything to calm the little baby. Both English and Bahasa. While I was having a nice massage from Marjan with hot oil. I wept and felt grateful.

 

 

 

Voor informatie over het werk van Robin Lim, haar kliniek en visie verwijs ik graag naar: http://www.bumisehatfoundation.org/

Geef een reactie